Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körkúp térfogata és felszíne

Főoldal » Középiskola » Matematika
767
Egy egyenes körkúp adatai a következők:

a) r = 5 cm, m = 6 cm
b) r = 6 cm, a = 10 cm
c) a = 10 cm, m = 8 cm

Mekkora a kúp térfogata és felszíne?

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térgeometria, térfogat, felszín, gúla, körkúp, kúp
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kör alapú kúp térfogata (V) = (π*r²*m)/3, felszíne (A) = T (kör területe) + P (palást területe) = r²*π + r*π*a

a)
Pitagorasz tétel segítségével kiszámoljuk az "alkotó" méretét, ez lesz az "a".
a² = 6² + 5²
a = 7,81 cm
V = (3,14*5²*6)/3 = 157 cm³
A = 5²*3,14 + 5*3,14*7,81 = 201,12 cm²

b)
Pitagorasz tétel segítségével kiszámoljuk a magasságot, ez lesz az "m".
10² - 6² = m²
m = 8 cm
V = (3,14*6²*8)/3 = 301,44 cm³
A = 6²*3,14 + 6*3,14*10 = 301,44 cm²

c)
Pitagorasz tétel segítségével kiszámoljuk a sugarat, ez lesz az "r".
10² - 8² = r²
r = 6 cm
V = (3,14*6²*8)/3 = 301,44 cm³
A = 6²*3,14 + 6*3,14*10 = 301,44 cm²
1