Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika SOS!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
548
Sziasztok!
Fizikából kaptunk két feladatot, hogy gyakoroljunk a dolgozatra, de nem tudom megoldani.
Ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Feladatok:
1. Egy 0,2 kg tömegű biliárdgolyó, amelynek sebessége 0,6 m/s, rugalmasan ütközik egy vele szemben haladó, 0,3 kg tömegű, 0,6 m/s sebességű vasgolyóval. Az ütközés után a vasgolyó sebességének iránya ellentétes irányú lesz, nagysága 0,4 m/s. Mekkora a biliárdgolyó sebessége?
2. Egy 25 t tömegű, 4 m/s sebességgel haladó tehervagon utolér egy 12 t tömegű, 2 m/s sebességgel haladó tehervagont. Mekkora lesz a sebessége és a lendülete a két tehervagonnak, ha összekapcsolódva haladnak tovább?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
I=mv
∑I=állandó
1. feladat: 0,2*0,6-0,3*0,6=0,2v+0,3*0,4 v=-0,9 m/s (azért mínusz mert a vasgolyó végleges irányát vettem fel pozitív iránynak)
2. feladat: 25*4+12*2=(25+12)v v=124/37 m/s
1