Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

:) Segítséget szeretnék a( képleteket képen küldöm)

Főoldal » Középiskola » Matematika
710
Hány területegység annak a körnek a területe,
melynek egyenlete
...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha elvégezzük az egyenletet
x^2+y^2-8x+6y=0, megkapjuk: r=5

r2*π a területe a könrke
52*3,14=25*3,14=78,5

78,5 területegység a területe a körnek
1

Az egyenletet át kell alakítani olyan formába, ami a kör egyenletére hasonlít.
Vagyis olyasmi kell legyen, hogy (x-a)² + (y-b)² = r²

x² + y² - 8x + 6y = 0
Az x-es tagok:
x² - 8x
Ebből négyzetet kell csinálni: (teljes négyzetté alakításnak hívják)
= (x-4)² - 16

Ugyanígy az y-osokat is:
y² + 6y
= (y+3)² - 9

Most ezeket írjuk vissza az egyenletbe:
(x-4)² - 16 + (y+3)² - 9 = 0
(x-4)² + (y+3)² = 25
(x-4)² + (y+3)² = 5²

Ez már pont úgy néz ki, mint egy kör egyenlete.
A kör középpontja a (4;-3) pont, sugara 5

Mindebből csak a sugár kell, r=5
A területet biztos tudod: r²π = 25π
Módosítva: 9 éve
1