Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elsőfokú kétismeretlenes egyenteltrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
Sziasztok! :)
Tudnátok segíteni, hogyan kell megoldani ezt a két feladatot?
Előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyik megoldás az, hogy ki kell fejezni az egyik változót aztán azt be lehet helyettesíteni a másik egyenletbe.

x+3y = -2 ----> pl x szerint: x = -2 - 3y
3x-y = 4

Így
3*(-2-3y)-y = 4
-6-9y-y=4
(rendezve)
y = -1, Ezt vissza helyettesíted oda ahol kifejezted az x-et
x=-2-3*(-1) = 1

Ugyan így másik feladat:
y-2x=1 ---->y=1+2x
x+2y=7

x+2*(1+2x) = 7
x = 1 és y=1+2*1 =3
2