Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S. O. S. MATEK

Főoldal » Általános iskola » Matematika
607
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13.Ha a számot 12-vel elosztjuk, akkor a hányados szám utolsó számjegyével egyezik meg,a maradék pedig ennél 2-vel kisebb. Melyik ez a szám ????
Az 1284-es feladat de ha valaki tudja a többit is akkor nagyon kérem hogy küldje el!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1284.
A szám: ab
értéke: 10·a+b
Számjegyek összege 13: a+b=13
Hányados 12-vel osztva 'b': 10a+b = 12b+m
Maradék ennél 2-vel kevesebb: m = b-2
10a+b = 12b+b-2
10a+2 = 12b
mivel a+b=13 → a=13−b
10(13−b)+2 = 12b
130 − 10b + 2 = 12b
22b = 132
b = 6
a = 7
Vagyis a szám a 76

1289.
A keresett szám egyik jegye 2X, a másik X. A szám értéke így néz ki: 10(2X)+X=20X+X=21X. Ha megfordítod a számjegyeket, X lesz elöl és 2X lesz az egyesek helyén. Ekkor a szám értéke 10X+2X=12X. A felcserélt szám az eredeti feléhez képest 3-mal nagyobb. Az egyenlet pedig:
12X=21X/2+3.
A megoldás a 42.
0