Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1498
1.Egészitsd ki a következő mondatokat!
a, A nyomás a..................................................és a..............................................hányadosa.
b, 1Pa=1............................................... .
c, Ha a nyomóerő kétszeresére növeljük,a nyomás.................................................. .
d, Ha a nyomott felületet kétszeresére növeljük,a nyomás................................................. .
e, A nyomás ..................................................... arányos a nyomóerővel.
f, A nyomás ....................................................... arányos a nyomott felülettel.

2.Egy 70 kg-os ember a talajra 40 KPa nyomást fejt ki. Mekkora a cipőtalpának a felülete?
......................................................................................................................................................................................................................................................

3.Hány kilogrammos az az ember,aki a földre 40 KPa nyomást fejt ki,az egyik cipőjének talpfelülete pedig 0,01 négyzet méter?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Fizika

Válaszok

4
Kérlek segitsetek!
Nagyon kellene mert azt se tudom hogy kezdjek neki!
És holnapra kellene!
:(
0

1.Egészitsd ki a következő mondatokat!
a, A nyomás a nyomóerő (jele: F) és a nyomott felület (jele: A) hányadosa.
b, 1Pa=1N / m2
c, Ha a nyomóerő kétszeresére növeljük,a nyomás kétszeresére nő.
d, Ha a nyomott felületet kétszeresére növeljük,a nyomás felére csökken.
e, A nyomás egyenesen arányos a nyomóerővel.
f, A nyomás fordítottan arányos a nyomott felülettel.

2.Egy 70 kg-os ember a talajra 40 KPa nyomást fejt ki. Mekkora a cipőtalpának a felülete?
m=70kg
p=40 kPa=40000Pa
g=10 m2/s
p= F / A , ebből A = F / p
F=m*g=70kg * 10 m/s2=700N
A = F / p = 700 N / 40000Pa = 0,0175 m2 = 1,75 dm2
A cipőtalp felülete 1,75 dm2.

3.Hány kilogrammos az az ember,aki a földre 40 KPa nyomást fejt ki,az egyik cipőjének talpfelülete pedig 0,01 négyzet méter?
p=40kPa=40000Pa
A/2=0,01 m2 (mert 2 lábbal áll a földön az emberke, így ha 1 cipőtalp felületet adtak meg az = felület/2) így A=0,02m2
m=?
p= F / A , ebből F = p * A
F = p * A = 40000 N/m2 * 0,02 m2=800N=800 kg/ms2
Tudjuk, hogy F=m * g , ebből m= F / g
g=10 m2/s
m= F / g = 800 kg/ms2 / 10m2/s= 80 kg
Az ember tömege 80kg.
0

A válasz: nyomoerönek és a nyomot felület
B válasz: 1pa=1 m2re 1 N erő hat
C valadz
D válasz: is kétszeresre nő
E: egyenes
F:forditotan
0

3 70kg
0