Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
735
Nagyon sűrgős kérlek ha valaki tudja akkor, segítsen egy egész osztályt mentene meg aki választ adna!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
10.
Azonos körülmények jelentése:
Mindkét gáz esetén ugyanaz a nyomás és hőmérséklet.

Ugyanaz a térfogat is (0,5-0,5 m3).
Tehát a p*V=n*R*T egyenletből ki fog esni a p, T, R és V:

`V_1/V_2=0.5/0.5=1=n_1/n_2=(m_1/M_1)/(m_2/M_2)=(m_1/17)/(m_2/28)` 14 és 28 az ammónia és nitrogén gáz móltömege.

Tehát `1=(m_1/m_2)*(28/17)`

`m_1/m_2=17/28` A nitrogén lesz nehezebb, mert m2-t meg kell szorozni egy 1-nél kisebb törttel ahhoz, hogy m1-et kapjunk.

Azonos állapotban bármelyik két gáz ugyanannyi részecskét tartalmaz, tehát mindkettőben ugyanannyi molekula van.

11.
C+ O2 = CO2

standard állapotban 1 mol CO2 térfogata 24,5 dm3

1 mol (12g) szénből 24,5 dm3 CO2 keletkezik,
x=5,8*12/24,5= 2,84 g szénből 5,8 dm3 CO2 keletkezik.

Összesen 3 g antracitot égettünk el, ebben
2,84*100/3 = 94,7 tömeg% szén volt.

12.
Zn + 2 HCl = ZnCl2 + H2

1 mol (65 g) cinkből 1 mol (standard állapotban 24,5 dm3) hidrogén fejlődik,
x= 0,754*65/24,5= 2,0 g cinkből 0,754 dm3 hidrogén fejlődik, az 5 gramm sárgaréz ötvözetből a maradék 3 gramm a réz.
Módosítva: 5 éve
0

1.
p, T azonos.

Hányszor nehezebb, azaz hányszor nagyobb a tömege 1 m3 klórnak?

`V_1/V_2=1=n_1/n_2=(m_1/M_1)/(m_2/M_2)=(m_1/71)/(m_2/32)=(m_1/m_2)*(32/71)`

`m_1/m_2=71/32`

`71/32`-edszer nehezebb 1 m³ klór, mint 1 m³ azonos állapotú oxigén.

2.
O₂ - 64 g=2*32 g - 2*24,5=49 dm³ - 1,2*10²⁴ darab=12*10²³=2*6*10²³
CO₂ - 4*44=176 g - 4*24,5=98 dm³ - 2,4*10²⁴ darab=24*10²³=4*6*10²³
HCl - 3*36,5= 109,5 g - 3*24,5=73,5 dm³ - 1,8*10²⁴ darab=18*10²³=3*6*10²³
NH₃ - 1,7 g = 0,1*17 g - 0,1*24,5=2,45 dm³ - 0,1*6*10²³=6*10²² darab

3.
Gázokban a halmazt felépítő részecskék között gyakorlatilag semmiféle kölcsönhatás nem lép fel. Az ilyen szerkezetű anyagi halmazok egyformán viselkednek bizonyos fizikai hatásokra, azaz a gáz anyagi minőségétől függetlenül azonos (vagy legalábbis hasonló) törvények alkalmazhatók rájuk.
Ez Avogadro törvénye, amely szerint:
A különböző gázok azonos térfogataiban (azonos hőmérsékleten és nyomáson) a molekulák száma megegyezik.
A fenti törvényből következik, hogy ha bármely gázból pl. 6*1023 db molekulát – azaz 1 mólt – veszünk, akkor igaz, hogy:
Bármely azonos állapotú gáz 1 mol anyagmennyisége ugyanakkora térfogatot tölt be.
Vagyis 1 mol (2 g tömegű) H2 -gáz és 1 mol (71 g tömegű) Cl2 -gáz – azonos körülmények között – ugyanakkora térfogatú!
Módosítva: 5 éve
0