Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék!:)

Főoldal » Középiskola » Matematika
547
A feladatom hogy egész számok halmazán oldjam meg azt a képletet amit képen ide csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha kicsit átalakítjuk az egyenletet, akkor máris világosabb lesz a kép.
Az 1/27 felírható 1/33 alakban is.
Ekkor az egyenlet:
31-x = 1/33
1/33 felírható 3-3 alakban és ezzel megkaptuk az azonos alapot, és mostár a kitevők egyenlőek lesznek függetlenül az alaptól.
Így az egyenletünk a következő:
1-x= -3
Ebből x=4
És ez lesz a megoldása az egyenletnek is!
Módosítva: 9 éve
0