Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5215
Egy kertet egy ember 10 nap alatt , fia 15 nap alatt ásná fel egyedül. Hány napig tart a kert felásása , ha együtt dolgoznak ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Vedd az időknek a reciprokát, majd ha ezeket felírod egyenletbe, szorozd meg x-el őket, majd egyenlő 1el. Ezután ha eltünteted a nevezőt (mindent megszorzol a nevezők szorzatával), egyenlőségbe a szorzattal hozod

10 reciproka 1/10
15 reciproka 1/15

1/10x+1/15x=1 /*10*15
15x+10x=150
25x=150 /:25
x=6

6 nap* alatt ásnák fel együtt

*Javítva:
6 órát írtam véletlen
Módosítva: 9 éve
1

Az ilyeneket úgy érdemes meggondolni, hogy:
- Az apa 1 nap alatt felássa a kert 1/10 részét (egy tized részét)
- A fia egy nap alatt felássa a kert 1/15 részét.
Ketten együtt 1 nap alatt ennyi részét ássák fel a kertnek:
1/10 + 1/15 = 3/30 + 2/30 = 5/30

Az a kérdés, hogy mennyi idő alatt ássák fel az egész kertet, ami 30/30.
Ha naponta 5/30, akkor 6 nap kell.
0