Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: Dinamika feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
938
Sziasztok!
Fizikából kaptunk két feladatot, hogy gyakoroljunk a dolgozatra, de nem tudom megoldani.
Ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Feladatok:
1. Egy 0,2 kg tömegű biliárdgolyó, amelynek sebessége 0,6 m/s, rugalmasan ütközik egy vele szemben haladó, 0,3 kg tömegű, 0,6 m/s sebességű vasgolyóval. Az ütközés után a vasgolyó sebességének iránya ellentétes irányú lesz, nagysága 0,4 m/s. Mekkora a biliárdgolyó sebessége?
2. Egy 25 t tömegű, 4 m/s sebességgel haladó tehervagon utolér egy 12 t tömegű, 2 m/s sebességgel haladó tehervagont. Mekkora lesz a sebessége és a lendülete a két tehervagonnak, ha összekapcsolódva haladnak tovább?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

1,

`m_1` = 0,2 kg

`m_2` = 0,3 kg

`v_1` = 0,6 `m/s`

`v_2` = -0,6 `m/s`

`u_2` = 0,4 `m/s`

`u_1` = ?


`m_1*v_1+m_2*v_2` = `m_1*u_1+m_2*u_2`

`(0.2*0.6)+(0.3*-0.6)` = `(0.2*u_1)+(0.3*0.4)`

`u_1` = -0,9 `m/s`


2,

`m_1` = 25 t

`v_1` = 4 `m/s`

`m_2` = 12 t

`v_2` = 2 `m/s`

`v` = ?

`m_1*v_1+m_2*v_2` = `(m_1+m_2)*v`

`v=(m_1*v_1+m_2*v_2)/(m_1+m_2)` = `(25*4+12*2)/(25+12)` = 3,35 `m/s`
1