Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
939
Egy földdarabot az egyik erőgép 6 óra , a másik 9 óra alatt szántana fel. Hány óra alatt végzik el együtt a munkát ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha megvizsgáljuk az adatokat, akkor láthatjuk, hogy az egyik gép 1 óra alatt a terület 1/6-od részét, míg a másik, a terület 1/9-ed részét szántja fel. Ha az időt vesszük x-nek, akkor az egyik gép x/6 a másik pedig x/9 idő alatt csinálja meg. Mivel most ezek együtt dolgoznak, akkor ezek a mennyiségek összeadhatóak, és ez pontosan 1-gyel lesz egyenlő! Az egyenlet:
x/6+x/9=1 /közös nevező (54)
9x/54 + 6x/54 = 1 /*54
9x+6x=54
15x=54
x=3,6 óra
Tehát ennyi idő alatt végzik el a munkát együtt!
0