Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatos kamat feladat segítség?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
847
Hány év alatt nő egy 200000 forintos bankbetét évi 2,7%-os kamat mellett 700000 forintra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kamat, Kamatos, kamatoskamat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
T0 = 200000 Ft
p = 2,7 %
Tn = 700000 Ft
n = eltelt évek száma

A kamatos kamat képlete alapján:
Tn = T0 * [ (p + 100)/100 ]n

Behelyettesítve a képletbe azt kapjuk, hogy:
700000 = 200000 * [ (2,7 + 100)/100 ]n
700000 = 200000 * 1,027n / : 200000
3,5 = 1,027n
Vesszük mindkét oldal logaritmusát:
lg3,5 = lg1,027n
Alkalmazzuk a hatvány logaritmusára vonatkozó azonosságot (a kitevő "lemegy" a logaritmus elé szorzónak)
lg3,5 = n * lg1,027
0,544 = n * 0,0116
n = 47 év

Tehát 47 év alatt nőne a 200000 Ft-os bankbetét 700000 Ft-ra.
1