Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes irányszöge,iránytangense

Főoldal » Középiskola » Matematika
531
Egy egyenes egy normálvektora b) n(1; –2) ; Adjuk meg az egyenes egy irányvektorát, iránytangensét, és iányszögeét az egyes esetekben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A normálvektor mindig merőleges egy irányvektorra, azaz a normálvektort 90⁰-kal elforgatva megkapjuk az egyik irányvektort. Ez koordinátákkal megadott vektoroknál azt jelenti, hogy a két koordinátát felcseréljük és az egyiknek az előjelét az ellentettjére változtatjuk.
n (1 ; -2), akkor az egyik irányvektor: v ( 2 ; 1)
Az egyenes iránytangense: m = tgα, ahol α az egyenesnek az x-tengellyel bezárt szöge.

Ha az egyenes egy irányvektora: v (v1 ; v2) , akkor az iránytangens: m = v2/v1.
Ha az egyenes egy normálvektora n (A ; B), akkor az iránytangens: m = -A/B

Ennél az egyenesnél tehát az iránytangens: m = 1/2

Tudjuk, hogy m = tgα
1/2 = tgα
α = 26,57⁰ az egyenes irányszöge.
0