Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes irányszöge,iránytangense

Főoldal » Középiskola » Matematika
819
Adjuk meg a P 1 P 2 egyenes egy irányvektorát, egy normálvektorát,
iránytangensét és irányszögét, ha P 1 (–4; 7) , P 2 (6; –5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
P1 (-4 ; 7)
P2 (6 ; -5)
Irányvektort az egyenes két pontjából számolunk úgy, hogy a végpont koordinátájából kivonjuk a kezdőpont megfelelő koordinátáját, azaz:
v = P1P2 vektor : (6 - (-4) ; -5 - 7)
v (10 ; -12) , ez egyszerűsíthető: v (5 ; -6)
Az egyenes normálvektora mindig merőleges az egyenes valamely irányvektorára, ezért a normálvektort megkapjuk, ha az irányvektort elforgatjuk 90⁰-kal. Ez a koordinátákkal megadott vektoroknál azt jelenti, hogy az irányvektor koordinátáit felcseréljük és az egyik koordináta előjelét az ellentettjére változtatjuk.
v (5 , -6) , akkor n (6 ; 5)

Az egyenes iránytangense: m = tgα, ahol α az egyenesnek az x tengellyel bezárt szöge.
Az iránytangens (m) meghatározható az irányvektorból és a normálvektorból is.
Ha az irányvektor koordinátái: v (v1 ; v2) , akkor az iránytangens: m = v2 / v1.
Ha a normálvektor koordinátái: n (A ; B), akkor az iránytangens: m = -A / B

Ebben a feladatban az iránytangens: m = -6/5

Mivel m = tgα, így:
tgα = -6/5
tgα = -1,2
α = 129,81⁰ az irányszög.
Módosítva: 5 éve
0