Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyors kéne pls

Főoldal » Általános iskola » Matematika
380
a) Mekkora a tömege annak a 10 cm hosszú üvegprizmának, amelynek a keresztmetsze te 1,5 cm oldalhosszúságú szabályos három

szög? Az üveg sűrűsége: (ró jele) = 2,4 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az üvegprizma egy szabályos háromszög alapú hasáb.
Szükségünk van a hasáb térfogatára.
a = 1,5 cm
M = 10 cm
ρ = 2,4 g/cm3
m = ?

Vhasáb = Talap * M
Az alaplap szabályos háromszög, azaz oldalai: a = 1,5 cm-esek, szögei pedig α = 180⁰/3 = 60⁰-osak.
Az alaplap területét a háromszög trigonometrikus területképletével számolhatjuk ki:
Talap = (a *a * sinα) / 2 = ( 1,5 * 1,5 * sin60⁰) / 2 = (9 3 )/16 = 0,974 cm2
Vhasáb = Talap * M = 0,974 * 10 = 9,74 cm3

ρ = m/V , ebből azt kapjuk, hogy
m = ρ * V = 2,4 g/cm3 * 9,74 cm3 = 23,376 g

A prizma tömege 23,376 g
Módosítva: 5 éve
0