Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK SOOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1129
Mennyi víz fér egy 4 cm belső átmérőjű, 10 cm magas körhenger alakú pohárba!

Hány ilyen pohár vízzel tölthető tele egy körhenger alakú, 8 cm belső átmérőjű, 20 cm magas edény? Ha az előző edény tele van valamilyen folyadékkal, akkor hány olyan orvossá gos ampulla tölthető meg belőle, amelyek belső átmérője 0,8 cm, magassá

ga 2 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
d = 4 cm
r = d/2 = 2 cm
M = 10 cm
Vhenger = Talap * M
Talap = r2 * π = 22 * π = 4π = 12,56 cm2
Vhenger = 12,56 * 10 = 125,6 cm3

A pohárba 125,6 cm3 = 0,1256 dm3 = 0,1256 l víz fér.

Másik edény:
d = 8 cm
r = d/2 = 4 cm
M = 20 cm
Vhenger = Talap * M
Talap = r2 * π = 42 * π = 16π = 50,24 cm2
Vhenger = 50,24 * 20 = 1004,8 cm3

1004,8 : 125,6 = 8
8 pohárral tölthető meg a henger alakú egény vízzel.

A feladat megoldható a nagyobb edény térfogatának kiszámolása nélkül is.
A nagy edény sugara, illetve magassága kétszerese a pohár sugarának, illetve magasságának, tehát a két edény hasonló egymáshoz.
Tudjuk, hogy a hasonló testek térfogatának aránya az oldalak arányának köbével egyenlő.
Tehát ha az oldalak kétszereződtek, akkor a térfogat 23 = 8-szorozódik.

Ampulla:
d = 0,8 cm
r = d/2 = 0,4 cm
M = 2 cm
Vhenger = Talap * M
Talap = r2 * π = 0,42 * π = 0,16π = 0,5024 cm2
Vhenger = 0,5024 * 2 = 1,0048 cm3

1004,8 : 1,0048 = 1000 db ampulla tölthető meg vele.

A feladat megoldható az ampulla térfogatának kiszámolása nélkül is.
A nagy edény sugara, illetve magassága tízszerese az ampulla sugarának, illetve magasságának, tehát a két edény hasonló egymáshoz.
Tudjuk, hogy a hasonló testek térfogatának aránya az oldalak arányának köbével egyenlő.
Tehát ha az oldalak tízszereződtek, akkor a térfogat 103 = 1000-szereződik.
Tehát 1000 ampullát lehet megtölteni.
0