Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
665
a) Mekkora a tömege annak a 10 cm hosszú üvegprizmának, amelynek a keresztmetsze te 1,5 cm oldalhosszúságú szabályos három

szög? Az üveg sűrűsége: (ró jele) = 2,4 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az üvegprizma egy szabályos háromszög alapú hasáb.
Szükségünk van a hasáb térfogatára.
a = 1,5 cm
M = 10 cm
ρ = 2,4 g/cm3
m = ?

Vhasáb = Talap * M
Az alaplap szabályos háromszög, azaz oldalai: a = 1,5 cm-esek, szögei pedig α = 180⁰/3 = 60⁰-osak.
Az alaplap területét a háromszög trigonometrikus területképletével számolhatjuk ki:
Talap = (a *a * sinα) / 2 = ( 1,5 * 1,5 * sin60⁰) / 2 = (9√ 3 )/16 = 0,974 cm2
Vhasáb = Talap * M = 0,974 * 10 = 9,74 cm3

ρ = m/V , ebből azt kapjuk, hogy
m = ρ * V = 2,4 g/cm3 * 9,74 cm3 = 23,376 g

A prizma tömege 23,376 g
0