Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiafeladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
972
Mekkora tömegű klórból képződik 98dm³ standard állapotú hidrogén klorid? Hány darab klórmolekula vesz részt a reakcióban? Hány gramm 25m/m% os sósav állítható elő a kapott hidrogén kloridból?
(Avogardo törvénye szerint minden gáz 1 moljának térfogata standard állapotban (T=25°C, p=10 az 5.en Pa) 24,5 dm³)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Először írjuk fel a reakció egyenletét:

H2+Cl2=2HCl

Mint az ahogy Te is mondtad, egy mol gáz 24,5 dm3 térfogatú stand. állapotban. Ezesetben 98 dm3 gáz anyagmennyisége 98/24,5=4 mol. De mint látható a reakcióegyenletből, csupán fele ennyi, 2 mol klór szükséges hozzá.
Egy mól klór (Cl2) pedig 35,5×2=71 g tömegű, így két mólnyi 71×2=142 g. Mivel pedig egy mol 6×10^23 db részecskét jelent, ezért két mól kétszer ennyit, azaz 12×10^23=1,2×10^24 db klórmolekulát.
Mivel pedig azt már megállapítottuk, hogy a keletkező hidrogén-klorid anyagmennyisége 4 mol, ezért ha tudjuk, hogy moláris tömege 35,5+1=36,5 g/mol, kiszámolható a HCl tömege: 4×36,5=146 g.
Ebből kell 25%-os oldatot készíteni, melynek 0,25-öd része HCl. Ennek tömege 146/0,25=584 g.

0