Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi energia szükséges?

Főoldal » Középiskola » Kémia
2519
Mennyi energia szükséges 180 cm3 standard állapotú víz bontásához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Mivel a víz sűrűsége 1 g/cm3, ezért 180 cm3 víz valójában 180 g tömegű. Mivel pedig a víz moláris tömege 18 g/mol, ezért ennyi víz 180/18=10 mol.
Vízbontás során a (folyékony) vízből gáz halmazállapotú oxigén és hidrogén keletkezik:

2H2O(f)=2H2(g)+O2(g)

Mivel az elemek standard állapotban 0 képződéshőjűek, ezért ha feltesszük, hogy a vízbontást iylen körülmények közepette végezték, a reakcióhő a két elem képződéshőjének és a víz képződéshőjének különbsége. De mivel az elemeké 0. ezért valójában a semmiből vonjuk ki a vízét, vagyis csupán előjelet vált.
A (folyékony) víz képződéshője -285,8 kJ/mol, ezért a reakcióhő 0-(-285,8)=285,8 kJ/mol.

És mivel mi épp 10 mol vizet bontunk el, ezért ehhez 10×285,8=2858 kJ szükséges.
0