Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
508
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az 1.-ben és a 4.-ben tudok segíteni.
1.
2:3
2x:3x
2x+5 = 3x /-2x
5 = x

2x = 10
3x= 15
Válasz: Ez a 2 szám a 10 és a 15.

4.
x = a keresett szám
0,15x = a keresett szám 15 %-a
0,18 = a keresett szám 18 %-a

0,15x+9/5 =0,18x /-0,15x
9/5 = 0,03x /*5
9 = 0,15x /:0,15
x = 60
Válasz: a keresett szám a 60.
Módosítva: 5 éve
0

1. feladat:
Legyen a két szám: a és b.
a : b = 2 : 3
a = 2x
b = 3x
a + 5 = b
2x + 5 = 3x / - 2x
5 = x
a = 2x = 2 * 5 = 10
b = 3x = 3 * 5 = 15

2. feladat:
A gondolt szám: x
Hozzáadtunk 4-et: x + 4
Összeg megszorozva 2-vel: (x + 4) * 2
Szorzatból kivontunk 8-at: (x + 4) * 2 - 8
Az eredeti számot kaptam: x
A megoldandó egyenlet:
(x + 4) * 2 - 8 = x
2x + 8 - 8 = x
2x = x / - x
x = 0
A gondolt szám a 0.

3. feladat:
A tört számlálója: x
A tört nevezője: x + 5
A tört: x / (x + 5)
A tört reciproka: (x + 5) / x

Új tört számlálója: x + 14
Új tört nevezője: x + 5 - 1 = x + 4
Új tört: (x + 14) / (x + 4)

A megoldandó egyenlet:
(x + 14) / (x + 4) = (x + 5) / x / * (x + 4) * x
x * (x + 14) = (x + 4) * (x + 5)
x2 + 14x = x2 + 5x + 4x + 20
x2 + 14x = x2 + 9x + 20 / - x2
14x = 9x + 20 / - 9x
5x = 20 /: 5
x = 4

Az eredeti tört számlálója: x = 4
Az eredeti tört nevezője: x + 5 = 4 + 5 = 9
Az eredeti tört: 4/9

4. feladat:
A keresett szám: x
15 % = 0,15
A szám 15 %-a: 0,15 * x
18 % = 0,18
A szám 18 %-a: 0,18 * x
A feladat feltételei szerint a megoldandó egyenlet:
0,15 * x + 9/5 = 0,18 * x
0,15x + 1,8 = 0,18x / - 0,15x
1,8 = 0,03x /: 0,03
60 = x
A keresett szám a 60.

5. feladat:
Összesen 90 db érme van.
10 filléres: x darab
20 filléres: 90 - x darab

x db 10 filléres összesen: 10 * x fillért ér.
(90 - x) db 20 filléres összesen: 20 * (90 - x) fillért ér.
Tehát összesen: 10 * x + 20 * (90 - x) fillérünk van.
10 forint = 1000 fillér
A megoldandó egyenlet tehát:
10x + 20 * (90 - x) = 1000
10x + 1800 - 20x = 1000
1800 - 10x = 1000 / - 1800
-10x = -800 / : (-10)
x = 80
Tehát 80 darab 10 filléresünk és 90 - 80 = 10 darab 20 filléresünk van.

0