Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az egyenes normálvektora

Főoldal » Középiskola » Matematika
781
Egy egyenes egyik pontja P 0 (–1; 3) , egy normálvektora (–2; 5) . Határozzuk meg az egyenesre illeszkedő P pont második koordinátáját, ha első koordinátája –1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
P(-1 ;y) y = ?
P0 (-1 ; 3) x0 = -1 és y0 = 3
n (-2 ; 5) A = -2 és B = 5
Az egyenes normálvektoros egyenlete:
Ax + By = Ax0 + By0
-2 * x + 5 * y = -2 * (-1) + 5 * 3
-2x + 5y = 2 + 15
-2x + 5y = 17
A P pont rajta van ezen az egyenesen, akkor a koordinátáit behelyettesítve az egyenletbe, teljesül az egyenlőség, azaz:
-2 * (-1) + 5y = 17
2 + 5y = 17 / -2
5y = 15 /:5
y = 3

Tehát a P pont koordinátái: P (-1 ; 3)
0