Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiafeladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
967
Hány g 20 tömeg%-os sósavval lép reakcióba az a porkeverék, amelynek tömege 150g és 40% mészkőből és 60% égetett mészből áll? Hány köbdeciméter standard nyomású és 0 C hőmérsékletű gáz keletkezik az oldáskor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A két reakció:

Mésszel: 2HCl+CaCO3=CaCl2+H2O+CO2
Égetett mésszel: 2HCl+CaO=CaCl2+H2O

Nos, a 150 g-os keverék, ha 40% mészkövet tartalmaz, akkor benne 150×40/100=60 g van. Oltott mészből pedig 150×60/100=90 g.
A mész moláris tömege (40+12+16×3) 100 g/mol, így 60 g épp 60/100=0,6 mol. Ehhez pedig a reakcióegynelet szerint kétszer ennyi, azaz 1,2 mol sósav szükséges.

Az oltottmész moláris tömege (40+16) 56 g/mol. Így az anyagmennyisége 90/56=1,607 mol. Ehhez is kétszer ennyi sav kell ,azaz 3,214 mol. A kettő összesen pedig 4,414 mol sósavat igényel.
A hidrogén-klorid mol- tömege 36,5 g/mol, így ennyi tömege 4,4141×36,5=161,1 g. De nekünk csak 20%-os van, aminek így a tömege 161,1/0,2=805,6 g. Ennyi szükséges hozzá.

Azt pedig vegyük észre, hogy csak a mészkő fejleszt gázt, melynek anyagmennyisége így a reakcióegyenlet értelmében 0,6 mol. Standard nyomáson és 0 °C-on (normál állapot) a gázok moláris térfogata 22,4 dm3/mol. Így ennyi gáz 22,4×0,6=13,44 dm3.
0