Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok kérlek segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
Csak az a) a c) és az f) kéne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mindhárom egyenesen arányos
a)
23 dkg - 276 Ft
1kg 25dkg - x Ft

Először is közös mértékegységre kell hozni őket, legyen ez a dkg
1kg 25 dkg=125dkg

Elosztom a 125-öt 23-mal, így magkapom, hogy hányszor 276 forintba kerül
125:23=5,44 (kerekített érték)

Most pedig megszorzom a 276 Ft-ot 5,44-gyel
276*5,44=1501,44 -> legyen egy kicsit drágább, kerekítsünk a szabály szerint -> 1501 Ft

c)
8m 50cm - 391Ft
3m 50m - x Ft

Ugyanúgy, mint az a)-nál, közös mértékegységre hozom
8m 50cm=850cm
3m 50cm=350cm

Osztom a 350-et 850-nel
350:850=0,42 (kerekített érték)

Megszorzom a 391-et 0,42-vel
391*0,42=164,22 -> kerekítek a szabály szerint -> 164Ft

f)
5,8m - 41,76kg
9,5m - x kg

Közös mértékegység
5,8m=58dm
9,5m=95dm

Osztom a 58-at 95-tel
58:95=0,62 (kerekített érték)

Szorzom a 95-öt 0,62-vel
95*0,62=58,9kg
0