Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika (Trigonometria)

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Számítsuk ki tgα értékét közelítő számítások nélkül, ha sin(90⁰-α)=1/4, ahol 0<α<90⁰.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
sin(90⁰ - α) = sin90⁰ * cosα - cos90⁰ * sinα = 1 * cosα - 0 * sinα = cosα

cosα = 1/4

Felhasználjuk a sin2α + cos2α = 1 összefüggést. Behelyettesítünk cosα helyébe:
sin2α + (1/4)2 = 1
sin2α + 1/16 = 1 / - 1/16
sin2α = 1- 1/16 = 16/16 - 1/16 = 15/16
sin2α = 15/16 /  
sinα =  (15/16)  =  15 /4 (Csak pozitív lehet, mivel 0⁰ < α < 90⁰)

tgα = sinα/cosα = ( 15 /4) / (1/4) =  15 /4 * 4/1 =  15 
0

Nekem ez a megoldás jobban tetszik:
0