Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus kifejezések

Főoldal » Középiskola » Matematika
678
Legyen α hegyesszög, ekkor határozzuk meg a többi szögfüggvény értékét, ha
a) sinα= 3 /2
b) cosα=1/2
c) tgα=2
d) ctgα= 4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
α 3 A feladatok megoldásához a sin2α + cos2α =1 , tgα = sinα / cosα és a ctgα = 1/tgα
összefüggéseket.

a)
sinα =  3 /2
sin2α + cos2α =1
( 3 /2)2 + cos2α = 1
3/4 + cos2α = 1 / - 3/4
cos2α = 1/4
cosα = ±1/2
tgα = sinα/cosα = ( 3 /2) / (±1/2) =  3 /2 * ±2/1 = ± 3 
ctgα = 1/tgα = 1/(± 3 ) = ± 3 /3

b)
cosα = 1/2
sin2α + cos2α =1
sin2 + (1/2)2 = 1
sin2α + 1/4 = 1 / - 1/4
sin2α = 3/4
sinα = ± 3 /2
tgα = sinα/cosα = (± 3 /2) / (1/2) = ± 3 /2 * 2/1 = ± 3 
ctgα = 1/tgα = 1/(± 3 ) = ± 3 /3

c)
tgα = 2
ctgα = 1/tgα = 1/2
tgα = sinα/cosα
2 = sinα/cosα / * cosα
2cosα = sinα
Ezt behelyettesítjük a sin2α + cos2α = 1 összefüggésne:
(2cosα)2 + cos2α = 1
4cos2α + cos2α = 1
5cos2α = 1 /:5
cos2α = 1/5
cosα = ± 1/5  = ±1/ 5  = ± 5 /5
Visszahelyettesítünk sinα-ba:
sinα = 2 * (± 5 /5) = ±2 5 /5

d)
ctgα = 4
tgα = 1/ctgα = 1/4
ctgα = cosα/sinα
4 = cosα/sinα / * sinα
4sinα = cosα
Ezt behelyettesítjük a sin2α + cos2α = 1 összefüggésne:
sin2α + (4sinα)2 = 1
sin2α + 16sin2α= 1
17sin2α = 1 /:17
sin2α = 1/17
sinα = ± 1/17  = ±1/ 17  = ± 17 /17
Visszahelyettesítünk cosα-ba:
cosα = 4 * (± 17 /17) = ±4 17 /17

0