Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamos szelők

Főoldal » Középiskola » Matematika
1057

Számítsd ki a hiányzó szakaszok hosszát, ha a szögszárakat metsző egyenesek párhuzamosak!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Párhuzamos szelők tétele szerint:
x/10 = 2/7
Keresztbe szorzunk:
7x = 20
x = 20/7

y/13 = 2/7
Kerestbe szorzunk:
7y = 26
y = 26/7

A párhuzamos szelőszakaszok tétele szerint:
e/3 = =10 + 7)/7
e/3 = 17/7
Keresztbe szorzunk:
7e = 51
e = 51/7

f/3 = (13 + 10 + 7)/7
f/3 = 30/7
Keresztbe szorzunk:
7f = 90
f = 90/7
0

Párhuzamos szelők tétele szerint:
x/15 = 5/10
Keresztbe szorzunk:
10x = 75
x = 75/10 = 7,5

y/3 = 10/5
Kerestbe szorzunk:
5y = 30
y = 6

A párhuzamos szelőszakaszok tétele szerint:
a/6 = =(5 + 3)/3
a/6 = 8/3
Keresztbe szorzunk:
3a = 48
a = 16

b/6 = (7,5 + 5 + 3)/3
b/6 = 15,5/3
Keresztbe szorzunk:
3b = 93
b = 31
0