Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány megoldása van?

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
f(x)=x^2+4x+1
Hány megoldása van az f(x)= k egyenletnek, ha k valós szám?
Van-e olyan k valós szám, amelyre f(x)=k egyenletnek pontosan k+4 megoldása van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, megoldás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
f(x) = x²+4x+1
f(x) = k: x²+4x+1 = k
x² + 4x + 1-k = 0
(x+2)² - 4 + 1-k = 0
(x+2)² + (-3-k) = 0

Mivel (x+2)² legalább nulla, ezért ennek akkor van megoldása, ha (-3-k) ≤ 0
Ha -3-k = 0, vagyis k=-3, akkor 1 megoldása van, ami x=-2
Ha -3-k < 0, vagyis k > -3, akkor 2 megoldása van.
Ha -3-k > 0, vagyis k < -3, akkor nincs megoldása.

k=-4 esetén 0 megoldás van, és -4+4 is 0, tehát van olyan k.
k=-3 esetén 1 megoldás van, és -3+4 is 1, tehát az a k is jó.
k=-2 esetén 2 megoldás van, és -2+4 is 2, tehát az a k is jó.

1