Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
A 2 es feladatbol a C Ben elakadtam így segítséget szeretnénk kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Ha 9. osztályba jársz, akkor még nem tanultad a szögfüggvényeket.
Azt kell megjegyezni (aztán majd jövőre megtanulod, hogy miért van ez így), hogy ha a derékszögű háromszögben az egyik hegyesszög 30⁰, akkor a háromszög rövidebb befogója éppen fele az átfogónak (vagy ha így könnyebb: az átfogó mindig kétszer akkora, mint a rövidebb befogó).

A c) feladatban az előbbi szabály miatt az átfogó: y = 2 * 5,7 = 11,4 cm
Így már alkalmazható Pitagorasz-tétele:
z2 + 5,72 = y2
z2 + 5,72 = 11,42
z2 + 32,49 = 129,96 / - 32,49
z2 = 97,47
z = 9,87 cm
0