Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
821
Egy háromtagú baráti társaság leül este ultizni. Mindannyian szeretik a pogácsát. Zoli 15 percenként,
Gyuri 12 percenként, János 20 percenként eszik meg egyet. A játék 200 perce alatt hányszor fordul elő
az, hogy egyszerre esznek, ha a játékot egy közös pogácsázással indították?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Megvizsgálod, ha máshogy nem megy

Zoli: 0 - 15 - 30 - 45 - 60 - 75 - 90 - 105 - 120 - 135 - 150 - 165 - 180 - 195
Gyuri: 0 - 12 - 24 - 36 - 48 - 60 - 72 - 84 - 96 - 108 - 120 - 132 - 144 - 156 - 168 - 180 - 192
János: 0 - 20 - 40 - 60 - 80 - 100 -120 - 140 - 160 - 180 - 200

Közös a:
0. perc; 60. perc; 120. perc; 180. perc
Azaz négy alkalom

Módosítva: 9 éve
0

Azt kell megnézni, hogy mik a három szám közös többszörösei.
15 = 3·5
12 = 2·2·3
20 = 2·2·5
A legkisebb közös többszörös = 2·2·3·5 = 60
(Ugye érted, hogy miért ennyi?)

Ennek a többszöröseinél fognak mindhárman egyszerre enni. 200-ig ezek a 60, 120, 180.
Ez 3 alkalom. A játék indulásakor is együtt ettek, az a negyedik.
0


Zoli: 0 - 15 - 30 - 45 - 60 - 75 - 90 - 105 - 120 - 135 - 150 - 165 - 180 - 195
Gyuri: 0 - 12 - 24 - 36 - 48 - 60 - 72 - 84 - 96 - 108 - 120 - 132 - 144 - 156 - 168 - 180 - 192
János: 0 - 20 - 40 - 60 - 80 - 100 -120 - 140 - 160 - 180 - 200

Közös:
0. perc; 60. perc; 120. perc; 180. perc
Azaz 4 alkalom
0