Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

507
Mennyinek felel meg az 1516 a kettes számrendszerben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
10111101100
0

Először is célravezető végiggondolni, hogy hogyan határozhatjuk meg egy szám tízes számrendszerbeli alakját. Nyilván nem fog sok újdonsággal hatni a megoldás, mert egyébként is tízes számrendszerben gondolkodunk, viszont az algoritmus a fontos.

Hogyan tudjuk meghatározni a szám egyes helyiértékén álló jegyét? Legegyszerűbben úgy, hogy maradékosan osztunk tízzel, majd a maradékot leírjuk. Most határozzuk meg a tízes helyiértéket. Vegyük az osztás eredményét, és ugyanúgy osszuk el tízzel maradékosan. A maradékot írjuk le a korábbi leírt számjegy bal oldalára. Ezt az eljárást folytatva addig osztogathatunk 10-zel, amíg az összes számjegyet meg nem kaptuk. Az eljárás helyesen a legnagyobb helyiértékű számjegytől balra végtelen sok nullát adna, ha folytatnánk.

Ez a módszer nem a tízes számrendszer sajátossága, minden számrendszerbe "kódolhatunk" így számokat. Egyedül az eljárás során használt 10-et kell kicserélni az adott számrendszernak megfelelően. Jelen esetben ez alapján 2-vel kell maradékosan osztogatni. Ha ezt végigcsinálod, megkapod cernafuzo21 választát.
0