Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A közelebbi csiga "A", A fűszál alja "B", a fűszál teteje "C"
Mint egy háromszög, C-él levő szög 90°
A-nál lévő szög 21,8°

a fűszál, mint egyik befogó ("a") 12 cm

AB távolságát kell megtudnunk, ami a "b" oldal

tgα= a/b (=szöggel szembeni befogó/szög melletti befogó)
tg21,8=12/b /*b
tg21,8*b=12 /:tg21,8
b=30cm ez a közelebbi csiga és a fűszál távolsága, azaz az út 1/3-a.

A teljes út 30*3=90cm

b)
itt az egyik befogó 12cm
a másik befogó (90-30=)60cm
Jelöljük a keresendő szöget β-val

tgβ=12/60
tgβ=0,2
β=11,31°
0