Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
426
Brazíliában az etanolt az autók üzemanyagaként használják, hogy az ország kevésbé függjön az olajimporttól. Egy etanollal hajtott autóhoz 5 liter ilyen anyag kell 100 km-re. Számolja ki, mennyi oxigén (normál körülmények között) szükséges az etanol elégetéséhez 250 km-es út során. Az etanol sűrűsége q = 0,79 g / cm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az etanol tökéletes égésének reakcióegyenlete:
C2H5OH + 3 O2 = 2 CO2 + 3 H2O

Tudjuk, hogy 100 km-re 5 liter etanol kell. Meghatározzuk, hogy 250 km-re hány liter etanol szükséges az autónak:
100 km 5 liter etanol
250km 250/100 * 5 = 12,5 liter

A sűrűség ismeretében meghatározható az etanol tömege:
q = 0,79 g / cm3.
V= 12,5 liter= 12,5 dm3= 12500 cm3

sűrűség = tömeg / térfogat
q= m / V , ebből kifejezve a tömeget
tömeg = q * V= 0,79 g/cm3 * 12500 cm3= 9875 g

AZ etanol moláris tömege:
m = 2*12g/mol + 5*1g/mol+16g/mol+1g/mol= 46 g/mol

Meghatározzuk, hogy a 9875g etanol hány mol:
m / M = 9875g / 46 g/mol= 214,67 mol

Az etanol tökéletes égésének reakcióegyenlete:
C2H5OH + 3 O2 = 2 CO2 + 3 H2O
1 mol etanol + 3 mol oxigén = 2 mol szén-dioxid + 3 mol víz
A mi esetünkben az etanol 214,67 mol, így ehhez 3-szor ennyi mol O2 kell a fenti reakcióegyenlet alapján.
A szükséges O2 3*214,67 mol = 644 mol
1 mol O2 tömege 32g, így 644 mol tömege
m (oxigén) = 644 mol * 32 g/mol = 20608g=20,608 kg
0