Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
526
Hány g szén-dioxid keletkezik, ha 40g 25%os szennyeződést tartalmazó kalcium karbonátot(mészkő)hevítéssel szétbontanak?(a szennyeződések nem alakulnak át)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Természetesen a reakció ismeretében kiszámítható.Mindenek előtt azonban le kell számolni a szennyeződést : 40*0,75=30 g mészkőből indulunk.Az egyenlet: CaCO₃→ CaO + CO₂
A reakció szerint 100g (1 mol) mészkőből 44g (1 mol) szén-dioxid keletkezik, akkor 30g-ból ⇒x= 30*44/100= 13,2g szén-dioxid keletkezik.
0