Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1690
Hány gramm kalcium-oxid keletkezik,ha 10g 20%os szennyeződést tartalmazó kalciumot elégetnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

2Ca+O2=2CaO

Ha feltesszük, hogy a szennyeződés nem éghető, akkor valójában nem 10 g kalciumunk van, hanem annak csupán 80%-a (20% a szennyeződés), azaz 10×0,8=8g. Mivel a kalcium atomtömege 40 g/mol, ezért ez 8/40=0,2 mol.
Ebből a reakcióegyenlet szerint pont ugyanennyi, azaz 0,2 mol kalcium-oxid is fog keletkezni, ennek moláris tömege viszont már 56 g/mol. Így a keletkező kalcium-oxid tömege 0,2×56=11,2 g.
0