Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
488
Pitagorasz tétel
1. Jelöld be a vázlaton a kérdezett szakaszokat, majd számold ki a hosszúságukat!
Mekkora a 6 cm alapélű és 8 cm oldalélű gúla
a. alapjának lapátlója?
b. testmagassága?
c. térfogata?

2. Jelöld be a vázlaton a kérdezett szakaszokat, majd számold ki a hosszúságukat!
Mekkora a 10 cm alapélű és 15 cm oldalélű gúla
a. alaplapjának területe?
b. oldallapjának magassága?
c. egy oldallapjának a területe?
d. a palást összterülete?
e. a gúla felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. a

négyzet alap:

a2+a2 = c2
62+62= c2
36+36 = c2
72 = c2
c =  72 
c = 8,485... = 8,49

ma:
a/2 2+ ma2=d 2
9+ ma2 = 64
ma =  55 
ma = 7,42


M:
a/2 2+ M2= ma2
9+ M2 = 55
M2 =46
M=  46 
M= 6,78

V: Talap × M/3
36 cm2 × 6,78/3 = 244,08 cm/3 = 81,36 cm3
0