Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Coloumb-törvény

Főoldal » Középiskola » Fizika
1095
Két kis gömb középpontjának távolsága 6 cm. A gömbökre töltéseket viszünk úgy, hogy az egyik gömb töltése a másik gömb töltésének a négyszerese. A gömböz közt fellépő Coloumb-erő nagysága 40 N. Számítsuk ki a gömbökön lévő töltések nagyságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 10. osztály, elektrosztatika, coloumb-törvény
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`d=6cm=6*10^(-2) m`

`Q_1=4Q_2`

`F=40N`

`Q_1` ; `Q_2=`?

`F=k*(4Q_2*Q_2)/d^2`
`40=9*10^9*(4Q_2^2)/(6*10^(-2))^2`

Innen átrendezve:

`Q_2=2*10^(-6)` C `rarr`

`Q_1=4Q_2=4*2*10^(-6)=8*10^(-6)` C.

1