Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Súrlódás a mindennapjainkban

791
A feladat az, hogy gyűjteni kéne,hogy hol jó a súrlódás létezése, illetve hol rossz. Ezekre példákat kéne gyűjteni.
Ezzel kapcsolatos az is, hogy van olyan, hogy növelni kell a súrlódási erő nagyságát, mert jó, hogy létezik, és olyan is előfordul, hogy csökkenteni kell, mert kellemetlenségeket okoz a létezése, hogy ezt hogyan lehet megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bőséges a választék! Néhány gondolat ébresztőnek, utána Te is találsz magadtól.
például:
a súrlódás növelése, ill. a súrlódás hasznos: autó kereke és az aszfalt, különben nem tudna forogni a kerék, a cipő talpa és a talaj közötti súrlódás; ezért tudunk járni, csiszolópapír és a csiszolt felület, a kender kötél szálai közötti súrlódás miatt nagy a kötél szakító szilárdsága, a cipőfűződet ha megkötöd, ezért nem bomlik ki, mert a csomózásnál nagy a fűző felületei között a súrlódás. (ezért ha egy olyan gyökér cipőfűző gyártótól vásárolsz cipőfűzőt, aki sima felületű műanyagból gyártja, az a megkötés mindig kioldódik magától, és előbb-utóbb orra esel)
A súrlódás káros, minden mozgó, forgó alkatrészeknél, itt olajozással, zsírzással lehet csökkenteni a súrlódást. (sokszor golyós csapágyak alkalmazásával->gördülési ellenállás, káros az anyagok, (főleg fémek) megmunkálásánál (pl. esztergálás, marás, fúrás: itt is olajjal hűtik a túlmelegedés miatt) A köszörülésnél, viszont éppen hasznos
A súrlódást növelni lehet pl. jeges, csúszós útfelület homokkal, szemcsés anyaggal való felszórással
0