Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK SOOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1069
Sátrat készítenek 6 db egyenlő szárú háromszög alakú vászondarabból. Mennyi vásznat használnának fel, ha egy-egy egyenlő szárú háromszög alapja 1,2 m, szára 2, 0 m? Milyen magas a kifeszített sátor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Háromszög területe: (a*ma)/2
Ha elfelezünk egy háromszöget akkor két derékszögű háromszöget kapunk.
Egy derékszögű háromszög adatai: alap=1,2/2=0,6m szára=2m
A magassága Pitagorasz tétellel:
0,6²+m²=2²
0,36+m²=4 /-0,36
m²=3,64 /gyökvonás
m=1,9 méter

Egy háromszög területe: (1,2*1,9)/2=1,14m²
A hat háromszög területe: 6*1,14=6,84m² vásznat használnak fel.

sátor magassága=M
alap=0,6
átfogó=1,9

M²+0,6²=1,9²
M²+0,36=3,64 /-0,36
M²=3,28 /gyökvonás
M=1,8 méter magas
0