Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
2092
Az ólom sűrűsége 11,3 * 10³ kg/m³ ,a viaszé 0,86 *10³ kg/m³ . Mekkora tömegű ólmot kell 105 cm³ viaszhoz adagolnunk,hogy a test lebegjen az 1,04 * 10³ kg/m³ sűrűségű folyadékban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
folyadék, tömeg, Sűrűség, test, kilogramm, köbméter, ólom, viasz, köbcenti, lebegés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Váltsuk át a sűrűségeket g/cm3-re, akkor sokkal kezelhetőbb adataink lesznek (nem szükséges, csak jobb). Így az ólom sűrűsége 11,3 g/cm3 (1000 a váltószám a kg/m3 és a g/cm3 között). A viaszé pedig 0,86, míg a folyadéké 1,04.

A 105 cm3 viasz tömege így 105×0,86=90,3 g. Ehhez szeretnénk annyi ólmot adni, hogy átlagsűrűsége pont 1,04 g/cm3 legyen.
Az átlagsűrűség pedig az összes tömeg osztva az összes térfogattal.
Az összes tömeg esetünkben egyszer a viasz tömege, illetve a hozzáadott ólom tömege, ez legyen x.
Az összes térfogat pedig a viasz térfogata, azaz 105 cm3, illetve ne feledkezzünk meg róla, hogy az ólomnak is van valamekkora térfogata. Egész pontosan x/11,3. Így az egyenlet:

1,04=(90,3+x)/(105+x/11,3)

Átrendezve és megoldva:

90,3+x=(105+x/11,3)×1,04=109,2+1,04×x/11,3=109,2+x/10,87
x=18,9+x/10,87
10,87x=205,44+x
9,87x=205,44
x=20,81 (g)

Tehát a szükséges ólom tömege 20,81 g.
1