Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszi! <3 Előre is köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1318
a, Milyen magas lehet az az 1 literes kancsó, amelynek a belső keresztmetszete egy 8 cm oldalú négyzet?
b,Egy fazék aljáról leolvastuk,hogy 8 liter az űrtartalma. A magasságát 26 cm-nek mértük. Mekkora az alapkörének a sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,
Egy téglalap térfogata kell, mert ügye 1 dm3=1 liter (!)
8 cm NÉGYZET, ekkor az alaplap területe 0,8*0,8 dm2, azaz 0,64 dm2, ezt kell a m (magassággal) megszorozni, egyet kapva:

0,64m=1 /:0,64
m=1,5625

1,5625 dm magas (=15,625 cm)

Ellenőrzés:
0,64*1,5625=?1
1=1

A megoldás helyes

b,
8 liter = 8 dm3
m=26 cm = 2,6 dm

Henger térfogata:
r2*π*m=8 (pí (π) értéke KEREKÍTVE 3,14)
r2*3.14*2.6=8
r2*8.164=8
Ha ezt elvégezzük, megkapjuk, hogy r=0.99 körülbelül

Alapkörének sugara 0.99 kerekítve

Ellenőrzés!
0.992*3.14*2.6=?8
8.0059=8

A megoldás helyes, a kerekítési hibán belül van.
0