Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1192
Egy 6 cm átmérőjű 200 kg/m3 sűrűségű parafa golyót vízzel telt edény fenékhez rögzítünk egy 22,1 N/m rugóállandójú rugóval. Mekkora a rugó megnyúlása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Newton, víz, átmérő, golyó, Rugó, méter, kilogramm, köbméter
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Hali. Nagyon jó feladat. Tetszett :D Itt a megoldásnak vélt eredményem.

d=6cm=> r=3cm=0,03m
ρ(ró)=200kg/m3
D=22,1N/m
x=? x=megnyúlás

Elsőnek is felrajzoltam a szituációt, és hogy milyen erők hatnak a testre. Elsőnek is hat a felhajtó erő, a hidrosztatikai nyomás(ami itt most nem játszik szerepet), a rugónak a felhajtó erővel egyenlő de ellentétes irányú ereje. Nos. Elsőnek is ki kellene számítania parafa golyóra eső felhajtó erejét, amihez kell a térfogata.

Golyó térfogata:

V golyó=(4*0,03m*π)/3=0,00011309733m3

Golyóra ható felhajtó erő:
F felhajtó=ρ*V*g=0,2*113,1*9,81=0,222N

Megvan a felhajtó erő. Ezzel ellentétes irányú erőt fejt ki a rugó a parafa golyóra, tehát ez ugyan úgy 0,222N értéket fog felvenni, csak negatív értékben, de ezt a képletben nem kell felírni, hisz mi most tudjuk az erő vektorok irányát.

A rugó megnyulásának képlete:
F=D*x--> x=F/D 0,22N/22,1N/m=0,01m=1cm
Ezek kerekített értékek, nagyjából egyébként 1,0045 cm a megnyúlás értéke, de gyakorlati esetben nyugodtan kerekíthetünk 1 cm-re.

Remélem majd a tanárod is elfogadja ezt a megoldást :) Köszönöm a lehetőséget
1