Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 4-es 5-ösben tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
501
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megint teljesen rossz biadam válasza.

4a)
Kinézhetnek így:
- 35xyz
ahol x,y és z bármelyik sæám lehet a 6-ból, tehát ez 6·6·6 = 6³ lehetőség
- 36xyz
Ugyanúgy ez is 6³ féle
- 4wxyz
ahol a négy szám bármi lehet, ez 6·6·6·6 = 6⁴ lehetőség
- 5wxyz és 6wxyz
Ezek is 6⁴

Összesen tehát 2·6³ + 3·6⁴ lehetőség.

4b)
Ha nem lenne megkötés, akkor minden dobáskor lehet bármelyik szám, ez 6⁵ eset.
Ebből le kell vonni azokat, amikor NINCS ismétlődés. Ekkor a az első dobás lehet 6-féle, aztán 5-féle, aztán 4-féle, stb. Az 5 dobás lehet tehát 6·5·4·3·2. (Ez véletlenül éppen 6! Tényleg véletlenül!)
Ezt levonva az összesből megkapjuk a választ:
6⁵ = 6!

4c)
1 db 1-es, 2 db 2-es, 2 db 3-as:
Összesen 5 szám, ezt 5! féle sorrendbe lehet rakni. Viszont azok az esetek, amikor a két 2-es sorrendje megcserélődik, vagy a két 3-asé, azok nem számítanak újnak, azok lehtséges sorrendjeivel (2!) osztani kell:
5! / 2!·2!

Az ilyeneket ismétléses permutációnak hívják, ha utána akarsz nézni, hogy hogyan tanultátok.
Módosítva: 9 éve
0