Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kiválasztás és sorba rendezés

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Tudna valaki segíteni, hogy ezeket a feladatokat hogyan kell megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha van kettõ, akkor lehet három, négy, öt vagy akár hat egyforma is (ráadásul lehet többféle
számjegybõl is több). Térjünk át a komplementer eseményre, azaz amikor minden számjegy
különbözõ. Mivel 0-t nem írhatunk az elsõ számjegy helyére, az összes esetek száma:
9 × 10 × 10 × 10 × 10 × 10 = 9 × 105 = 900 000.
Ebbõl vonjuk le a csak különbözõ jegyeket tartalmazó hatjegyû számokat:
9 × 9 × 8 × 7 × 6 × 5 = 136 080
(elsõnek 0-t nem írhatunk, másodiknak viszont nem írhatjuk az elsõt, de 0-t igen). A válasz
a kettõ különbsége: 763 920.
b) A hatos számrendszerben hat számjegy van: 0, 1, 2, 3, 4, 5. Ezek közül nem tudunk úgy 12 jegyû
számot készíteni, hogy ne legyen legalább egy jegy többször (már hétjegyût sem tudnánk).
Mivel minden szám ilyen, számoljuk össze õket. Elsõ helyen 0 nem állhat, utána viszont bármi:
5 × 6¹¹ = 1 813 985 280.
c) A 12-es számrendszerben 12 számjegy van. Elsõ helyre 0-t nem írhatunk, másodiknak pedig
nem írhatjuk az elsõt, de 0-t már igen. Aztán a felhasznált jegyekkel csökken a további lehetõségek
száma:
11 × 11 × 10 × 9 × 8 × 7 = 609 840.
Megjegyzés: A b) részfeladatban milyen elvet használunk?

Letöltöd a netről ezen feladatgyűjtemény megoldókulcsát és könnyebb dolgod lesz. A fentieket onnan másoltam át.
0