Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítása koncentrációból hogyan?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1177
,,Mennyi a 0.025 mol/dm3 koncentrációjú ecetsav oldat pH-ja?"

A megoldókulcs szerint pH=3,18-nak kell kijönnie, de akárhogy számolom nem ezt az eredményt kapom. Hogyan kell ezt a feladatot megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, koncentráció, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ecetsav koncentrációja 0,025 mol/dm³.

A pH számításhoz H+ ion koncentrációt kell számolni.

Az ecetsav gyenge sav, ez azt jelenti, hogy még híg oldatban sem teljes a disszociációja.
(Ha teljes lenne, akkor a H+ ion koncentráció egyenlő lenne az ecetsav koncentrációval. Így viszont a H+ ion koncentráció kisebb, mint az ecetsav koncentrációja.)

Az ecetsav disszociációja egyensúlyi folyamatban:

CH₃COOH ⇔ H+ + CH₃COO-

1 mol ecetsavból x mol H+ ion és az egyenlet szerint ugyanannyi: x mol acetát ion keletkezik (x< mint az ecetsav kiindulási anyagmennyisége.)

amíg nincs disszociáció, kiindulási helyzetben:
0,025 mol az ecetsav, 0 mol a H+ és 0 mol az acetát ion.

disszociál x mol ecetsav, amennyi ecetsav disszociál, ugyanannyi mol H+ és acetát ion keletkezik.

egyensúlyban lesz:
0,025-x ecetsav, x H+ és x acetát ion.

Erre már fel tudjuk írni az ecetsav savi disszociációs állandóját az egyensúlyi koncentrációkkal:

`K_s=([H]*[acetát])/"[ecetsav]"=(x*x)/(0.025-x)`

függvénytáblázatból: Ks=1,8*10-5

x éppen az a koncentráció, amiből ki tudjuk majd számolni a pH-t.

Meg kell oldani ezt a másodfokú egyenletet x-re:

`K_s=1.8*10^(-5)=x^2/(0.025-x)`

`1.8*10^(-5)*0.025-1.8*10^(-5)*x=x^2`

`0=x^2+1.8*10^(-5)*x-1.8*10^(-5)*0.025`

x1=−0,0006798807643687512 (negatív gyök, ezt nem vesszük figyelembe)
x2=0,0006618807643687512

pH= - lg [H] = - lg (0,0006618807643687512) = 3,18 (és valóban ennek kell kijönnie.)
Módosítva: 5 éve
1