Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
607
1. Egy téglalap 13,5 cm-es átlói 83,2°-os szöget zárnak be egymással. Mekkorák a téglalap oldalai?

2. Mekkorák annak a rombusznak az átlói, amelynek 7,5 cm hosszú oldalai 52°-os szöget zárnak be egymással?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. A téglalap átlója a hosszabb oldallal feleakkora szöget zár be, mint a másik átlóval. Tehát a felhasználandó derékszögű háromszögúnk oldalai a, b, e(13,5cm), az ismert szög 83,2⁰/2=41,6⁰. A derékszögü háromszögben a a szög melletti befogó, b a szöggel szembeni befogó, e pedig az átfogó . Így tehát:
sinα=b/e és cosα=a/e behelyettesítve:
sin 41,6⁰=b/13,5, amiből b=13,5*sin 41,6⁰=8,963cm.
cos 41,6⁰=a/13,5, amiből a=13,5*cos 41,6⁰=10,095cm

2. A rombiusz átlói merőlegesen felezik egymást, tehát a rombuszt az átlói 4db derékszögű háromszögre osztják. Ezekben az oldalak f/2, e/2 és a, az ismert szög pedig 52/2=26⁰. Az f/2 oldal a szög melletti befogó, az e/2 oldal a szöggel szembeni befogó, a pedig az átfogó. Így teát:
sin 26⁰ =(e/2)/7,5, amiből e/2=7,5*sin 26⁰=3,287cm, vagyis e=6,575cm
cos 26⁰=(f/2)/7,5, amiből f/2=7,5*cos 26⁰=6,74cm, vagyis f=13,48cm
0