Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi feladat? Sürgős!

Főoldal » Középiskola » Matematika
499
Egy téglalap oldalainak hosszúsága 2,6 cm, illetve 4,5 cm. Megforgatjuk ezt a téglalapot a középvonalak egyenese körül. Mekkora a keletkező henger felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ha a középvonal a hosszabb oldallal párhuzamos, akkor a keletkezett henger sugara: r=1,3cm és a magassága: m=a=4,5cm
Felszíne: A=2rπ(r+a)=2*1,3*3,14*(1,3+4,5)=47,3512cm2
Térfogata: V=r2πm=1,32*3,14*4,5=23,8797cm3

Ha a középvonal a rövidebb oldallal párhuzamos, akkor a keletkezett henger sugara: r=2,25cm és a magassága m=a=2,6cm
Felszíne: A=2rπ(r+a)=2*2,25*3,14*(2,25+2,6)=68,5305cm2
Térfogata: V=r2πm=2,252*3,14*,2,6=41,33025cm3
1