Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben a fizika leckében kérnék segítséget

Főoldal » Középiskola » Fizika
1072
Egy 40 kg tömegű szánkót vízszintes irányban 80 N erővel húz egy szánhúzó kutya. A havas út és a szánkó közötti csúszási súrlódási együttható 0,15. Mekkora a szánkó gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 40 kg
Fh = 80 N
μ = 0,15
a = ?
A szánra ható súrlódási erő a szánra ható gravitációs erő μ-szerese.
Fg = m * g = 40 kg * 10 m/s2 = 400 N
Fs = μ * Fg = 0,15 * 400 N = 60 N
A szánra ható erők eredője: Feredő = Fh - Fs = 80 N - 60 N = 20 N
A dinamika alapegyenlete alapján: Feredő = m * a, ebből:
a = Feredő / m = 20 N / 40 kg = 0,5 m/s2

A szán gyorsulása: a = 0,5 m/s2.
1