Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
36 = 4 * 9, tehát 4-gyel és 9-cel való oszthatóságot kell biztosítani. A 4-gyel való oszthatósághoz az utolsó 2 számjegy által alkotott kétjegyű számnak kell 4-gyel oszthatónak lennie. Az utolsó két számjegy:
2y
A 20, a 24 valamint a 28 osztható 4-gyel, tehát y ∈ {0,4,8}
A 9-cel való oszthatósághoz a számjegyek összegének kell 9-cel oszthatónak lenni, vegyük egyesével az eseteket:
y = 0:
5+2+x+2+0 = 9+x -> x = 0 ÉS x = 9 esetén 9-cel osztható
y = 4:
5+2+x+2+4 = 13+x -> x = 5 esetén 18, ami 9-cel osztható
y = 8:
5+2+x+2+8 = 17+x -> x = 1 esetén osztható 9-cel

A fentieket összevetve a lehetséges számok:
52020
52920
52524
52128
0