Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan igazoljuk ezeket az egyenlőtlenségeket?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
505
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlőtlenség
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
3.19)
Nézzük ezt:
1,01x = 100
x · lg 1,01 = lg 100 = 2
x = 2 / lg 1,01
Mivel lg 1 = 0 és az lg szigorúan monoton növekvő függvény, ezért lg 1,01 > 0. Így x létezik, egy pozitív szám.
Válasszunk egy n₀ ≥ x értéket. Mivel az exponenciális függvény is szigorúan monoton növő, ezért 1,01n > 1,01n₀ ≥ 1,01x = 100.

3.20)
Ehhez hasonlóan megy az is.
Tipp: érdemes a reciprokát venni:
(1/0,9)n > 100
0