Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
2574
Egy utca közepe fölött egy lámpát függesztettek fel. A két felfüggesztési pont távolsága 15 m az utca két oldalán. A lámpa a huzal felezőpontjában lóg, belógása 20 cm. Mekkora szöget zár be a huzal a vízszintessel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez egy egyenlő szárú háromszög.
(megfordítva)
az alapja 15m=150cm
magassága=20cm
A magasság kettő egyenlő derékszögű háromszögre osztja az egyenlő szárú háromszöget.
Így az egyik befogó 20 cm lesz, a másik 150/2=75cm az átfogó pedig "c".
Most pedig szögfüggvénnyel ki lehet számolni, hogy mekkora szöget zár be a huzal a vízszintessel:
tgα=szöggel szemközti befogó/szög melletti befogó
tgα=20/75
tgα=0,26666
α=14,93°
0

Sajnos a megoldás hibás!!!
Mert hogy 15 méter az 1500 cm!
Ennek megfelelően a szög is jóval kevesebb, nevezetesen: 1,53° :)
0